Här är du:Vad kan du göra om din katt försvunnit?


Nedan följer lite tips på saker du kan göra om din katt försvunnit.
Hjälper de? Läs en av många solskensberättelser här!

1. Det är viktigt att direkt skapa en rutin med att ställa ut vatten och mat på en bestämd tid och plats varje dag - det håller förhoppningsvis kvar katten i närheten. Glöm inte att fylla på färskt vatten varje dag och välj gärna mat som luktar mycket och gott (för katten!), tex. tonfisk, makrill i tomatsås eller blötmat beroende på vad han/hon tycker om.

De bästa tidpunkterna för matning är efter skymning då de flesta katter blir lite modigare och det är lugnt ute eller riktigt tidigt på morgonen. Eftersom din katt förmodligen befinner sig på andra katters revir kanske hon/han inte vågar ge sig tillkänna även om du är alldeles nära. Vid 04-05-tiden har dessa katter ofta gått hem och din katt kan våga sig fram om du tar med något gott ut och börjar locka. Lägg också en filt eller en handduk utanför bostaden så att katten kan få vittring av sitt hem. Använd en ficklampa för att lysa i buskar, ofta kan du se ögonen, men om du ser katten, fortsätt inte att lysa på henne/honom, då det kan verka skrämmande.

2. Om din katt är ID-märkt kontrollera med Svenska Kennelklubben (SKK) att de har rätt kontaktuppgifter till dig så att en ev. upphittare får tag på dig. Anmäl också katten som saknad hos dem. (Om katten inte är ID-märkt, gör det så fort hon/han är tillbaka!)

3. Sätt upp massor med lappar med datum, foto och beskrivning av katten (utan ID-nr, se nedan) i området, butiker osv. Glöm inte kontaktuppgifter till dig! Lägg även lappar i brevlådorna i området. Utlova gärna hittelön.

VIKTIGT!! Tyvärr finns det personer där ute som använder ID-märkningen för att utpressa ägare till försvunna katter på pengar, ange därför inte ID-numret i efterlysningen utan skriv bara att katten är ID-märkt med tatuering eller chip-märkt om den är det. Av samma anledning kan det vara bra att utelämna något specifikt kännetecken som du kan be en påstådd upphittare att beskriva.

4. Prata med grannar, butikspersonal, hundägare osv. i området; be dem hålla utkik efter katten och att titta i garage, förråd osv. så att katten inte blivit instängd. Du kan även be brevbärare och andra som rör sig mycket i området att hålla koll.

5. Håll kontakt med polisen och veterinärer i området med jämna mellanrum för att se om de fått in någon information. Gatukontoret ansvarar för påkörda katter.

6. Många katthem har sidor för upphittade katter och efterlysningar på försvunna katter.
- Titta igenom upphittade-sidorna med jämna mellanrum. Håll också utkik på sidor som upphittat.se
- Lägg upp en efterlysning med tydligt foto och beskrivning av katten (men utan ID-nr, se punkt 3) på efterlysningssidorna. Hos oss kan du registrera din efterlysning här. OBS! När din katt kommer tillbaka uppskattar vi om du hör av dig så vi kan ta bort efterlysningen.

7. Du kan också efterlysa katten i olika sociala medier, tex. Facebook. Exempel på Facebookgrupper är "Vi längtar hem", "Efterlysta djur", "Missing cats Sweden" och "Bortsprungna/Upphittade katter Stockholm". Vi rekommenderar också varmt att annonsera på www.vilse.nu. Även annonser i tidningar och på bl.a. Blocket kan vara till hjälp.

8. Har du sett din katt och behöver en fälla för att fånga in henne/honom? Fällor som utlöses automatiskt när katten går in i den kan finnas att hyra eller låna av t.ex. katthem. En sådan fälla ska aldrig användas om flera katter (t.ex. mamma med ungar) rör sig omkring den eftersom en efterföljande katt kan skadas när den första katten löser ut fällan så att luckan går igen. Du måste också ha fällan under uppsikt så katten inte skadar sig i den. Fällan betas som i punkt 1 med god mat, tonfisk eller liknande.

Det kan också gå bra att fånga in katten i en vanlig transportbur eller en "trådbur" (en transportbur av metallgaller). Kontakta oss på info@akutgruppen.com för mer information om detta!

När fällan eller buren slagit igen, lägg snabbt en filt över - katten blir ofta skrämd av att upptäcka att han/hon är instängd och att täcka över den brukar ha en lugnande effekt.

9. Om katten försvann i ett område där den normalt inte bor, eller den nyligen har flyttat till ett nytt område, kan hon/han själv försöka ta sig hem igen (ev till sin gamla adress). Håll därför utkik på vägen mellan områdena, lappa och be gärna en granne på den gamla adressen hålla utkik efter katten.

10. Bygg enkelt en isolerad koja under den kalla årstiden - det räddar många kattliv under den kalla årstiden! Här kan du läsa hur du kan gå tillväga. Göteborgs katthjälp har lagt upp en lite mer avancerad kattstuga: Visa Kattstuga

När du har hittat din katt, tänk på att hon/han förmodligen är panikslagen och inte alls beter sig som du är van vid. Förvänta dig därför inte att katten kommer fram till dig eller ger sig tillkänna även om du är helt nära. Om katten springer iväg jaga inte efter då du kan skrämma iväg henne/honom ännu längre, utan följ efter försiktigt på lite håll.

Om du kommer nära, sätt dig på huk, tala med låg, lugn röst och stirra inte utan blinka långsamt, det betyder att du inte utgör någon fara. När katten kommer fram, klappa lugnt och försiktigt, gör inga hastiga rörelser och lyft sedan upp henne/honom med mjuka rörelser.

OBS! Glöm inte att ta ner alla lappar och meddela alla där du efterlyst katten att hon/han är hemma igen.


Fler artiklar

Dela
Det här är några av de
katter som behöver hem,
klicka här för att se fler.Curry

Fräsen

Thelise

Max

Belz

Steve Purrington


Artiklar

Antal besökare

Totalt: 3332468
I dag: 789Jourtelefon: 070 402 76 12Vi stöder Akutgruppen

Swish: 1236931729
Plusgiro: 58 84 73-9
Bankgiro: 727-2982
Alla pengar går oavkortat till nödlidande katter!
Org.nr: 802458-0287


[Jourhem] [Administrera] [Sitemap]
© 2009-2013 Akutgruppen - Design Roland Johansson efter en idé av Niklas Wanjura