Här är du:Varför får våra katter inte vara utekatter?


Vi får ibland kritik för att vi inte tillåter att våra katter får gå lösa ute. Vi hoppas att denna artikel förklarar varför vi har bestämt det. Vi har skapat våra regler utifrån en lång erfarenhet av katter i allmänhet och hemlösa katter i synnerhet. De är inget vi har hittat på för att försvåra för katt eller människa.

En del menar att det är onaturligt för en katt att vara innekatt. Många av våra katter har levt ett väldigt hårt liv utomhus i köld, under svält, i slagsmål, bland trafik och elaka människor, och VILL faktiskt inte ens gå ut igen när de får chansen. Det tycker vi talar emot att alla katter vill gå ute. Vi arbetar väldigt hårt för att få bort katterna från otrygga miljöer och vill inte på något vis riskera deras hälsa genom att släppa ut dem i områden som vi anser är osäkra pga trafik, människor och andra djur. Ibland gör vi undantag när det nya hemmet ligger i ett lugnt och tryggt område och om vi anser att katten klarar (fysiskt och mentalt) att gå ute. För katter som vi vet mår dåligt utan utgångsmöjligheter ordnar vi alltid ett hem där den kan gå ut.

Att katter och hundar härstammar från djur som levt i det vilda innebär inte att det är naturligt för de husdjur vi har att göra det. De katter som vi idag håller som tamkatter har mycket lite att göra med den typ av vildkatt som den en gång avlades fram ur. Framförallt gäller detta vårt nordiska klimat - dagens tamkatt är inte anpassad till ett liv helt utomhus. Den som plockat 40 fästingar ur en totalt hoptovad päls där katten vägde 3 kilo och pälsen 1 1/2, eller sett en katt fastfrusen i en snödriva eller vattenpöl på vintern vet vad vi menar. Tillgången på lämpliga bytesdjur för kattens överlevnad är också mycket begränsad, speciellt i bebyggda trakter. Faktum är att medellivslängden hos utekatter är 3-5 år lägre än hos innekatter, och hos förvildade, hemlösa katter ännu kortare.

Dessutom, i ett bostadsområde, oavsett om det är villor, radhus eller flerbostadshus, finns redan ett antal jakt- och parningsrevir etablerade. En katt som ramlar in som ny i ett sånt revir, som mycket väl kan innefatta familjens gräsmatta, löper mycket stor risk att hamna i slagsmål, med utrivna ögon eller infekterade bit- och rivsår som följd.

Vi har också på senare tid fått rapporter om katter som beskjuts med hagel även i lugna villaområden och det ryktas om att katter fångas in för att användas som levande bete i träning av s.k. kamphundar. Dessutom blir katter fortfarande överkörda även i områden med låga hastigheter, de kan få i sig råttgift och glykol som katter ofta uppskattar smaken av men som är direkt livsfarligt, och mycket mer.

Den som kan föreställa sig det lidande som var och en av dessa faror orsakar en levande varelse förstår nog våra bestämmelser. Vi har alltid kattens bästa i åtanke och gör en bedömning utifrån vår erfarenhet och varje enskild katts behov.


Fler artiklar

Dela
Det här är några av de
katter som behöver hem,
klicka här för att se fler.Curry

Fräsen

Thelise

Max

Belz

Steve Purrington


Artiklar

Antal besökare

Totalt: 3332466
I dag: 787Jourtelefon: 070 402 76 12Vi stöder Akutgruppen

Swish: 1236931729
Plusgiro: 58 84 73-9
Bankgiro: 727-2982
Alla pengar går oavkortat till nödlidande katter!
Org.nr: 802458-0287


[Jourhem] [Administrera] [Sitemap]
© 2009-2013 Akutgruppen - Design Roland Johansson efter en idé av Niklas Wanjura