Här är du:Katt i träd


Plötsligt inträffar det otänkbara - katten blir skrämd och flyr upp i ett träd - högt upp. I många fall kommer katten så småningom ner av sig själv, driven av törst eller hunger. I en del fall drar det dock ut på tiden och då behöver du vara mer aktiv - en katt blir snabbt uttorkad och efter bara ett par dagar kan den börja utveckla livshotande leverskador. Dessutom kommer katten att bli utmattad av hunger, törst och kyla och kan ramla ner och skada sig svårt. En del säger skämtsamt att de aldrig sett ett kattskelett i ett träd, nej för katten faller naturligtvis ner när den blir för svag för att klamra sig kvar.

Hur kan du hjälpa katten?

Börja med att ropa på katten och locka med mat och godbitar; ställ mat och vatten under trädet så att det är väl synligt. Använd något som luktar mycket och som katten gillar, kanske tonfisk? Eftersom det kan ta ett tag är det viktigt att kolla att maten inte blivit frusen eller torkat ut. Det finns värmeplattor man kan köpa för att hindra mat och vatten från att frysa. Katter brukar bli modigare i skymningen och gryningen då det också brukar vara lugnare ute, så det kan vara bra tidpunkter att locka på katten.

Prova också att klättra så högt upp på en stege som du kan, det kan vara tillräckligt för att katten ska våga klättra ner själv. Det kan vara bra att ha ett tjockt klädesplagg på sig som skyddar mot vassa kattklor och en transportbur. En del har lyckats få ner en katt genom att kasta ett rep runt en gren och sedan fira upp en korg med godsaker i och så har katten gått ner i den. Då gäller det förstås att korgen står stadigt på en gren eller så, så katten inte välts ur korgen. Någon har också byggt ett slags träställning som katten klättrade ner på. Vi har inte mer information om detta men det finns säkert att söka upp på Internet.

Om ovanstående inte fungerar så kan det vara dags att kalla in hjälp utifrån. En del personer har fått väldigt bra respons från räddningstjänsten/brandkåren, andra inte, men det kostar inte att fråga! De kanske också har fler tips. Undvik dock att ringa nödrummet 112 om möjligt.

Du kan också kontakta en arborist - en expert på träd och trädvård. De är ofta hejjare på att klättra i träd, med eller utan stege. Om det finns en lokal klätterförening kan du prova att fråga dem också! De bör ha skyddskläder på sig eller ha med en transportbur upp eftersom katten kan klösa dem i panik.Några exempel på organisationer du kan kontakta i Stockholm finns här nedan.

OBS! När katten kommit ner är det viktigt att kontrollera att den inte blivit uttorkad.

Klätterapan AB


Trädkärlek

073 936 9128
2500-2000 per uppdrag

Wells Trädvård

Åkersberga
08-54066070
Tar sig an liknande uppdrag för 800:- ink moms

Trädfällning24 AB

020 - 910 440 (kl 8-20 alla dagar)
Vi räddar katter från träd över hela Sverige.
Fast pris på 2,500 kr inkl moms under vardagar och 3,500 kr inkl moms efter kl 18:00 eller helg.


Fler artiklar

Dela
Det här är några av de
katter som behöver hem,
klicka här för att se fler.Curry

Fräsen

Thelise

Max

Belz

Steve Purrington


Artiklar

Antal besökare

Totalt: 3332369
I dag: 690Jourtelefon: 070 402 76 12Vi stöder Akutgruppen

Swish: 1236931729
Plusgiro: 58 84 73-9
Bankgiro: 727-2982
Alla pengar går oavkortat till nödlidande katter!
Org.nr: 802458-0287


[Jourhem] [Administrera] [Sitemap]
© 2009-2013 Akutgruppen - Design Roland Johansson efter en idé av Niklas Wanjura